Γ. Γαβριηλίδης | Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Πλ. Τημενιδών 1 Έδεσσα τηλ. 23810 28762 | κιν. 6945387 397

Καταργούνται οι πολεοδομίες - Οικοδομικές άδειες εξπρές με ευθύνη του μηχανικού

2011-06-27 - 14:58:05

Επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο που θα χτίζονται τα νέα κτίρια - Καταργούνται οι Πολεοδοµίες, στους δήµους οι αρµοδιότητες.

Έρχονται επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα χτίζονται τα νέα κτίρια, αλλά και στην έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών. Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη έχει δώσει το πράσινο φως προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα να αρχίσει η διαβούλευση για τον νέο Πράσινο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. Παράλληλα, με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα θα δοθεί βάρος στον έλεγχο της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά και στον έλεγχο των χρήσεων γης στο Κέντρο της Αθήνας, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια απέραντη... αποθήκη με συνέπεια να κινδυνεύουν να ακυρωθούν στην πράξη τα κίνητρα για την επιστροφή της κατοικίας. Καταργούνται οι Πολεοδομίες με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχαν μέχρι σήμερα. Αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης αναμένετε να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου (οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ το επεξεργάζονται εδώ και επτά μήνες) για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και τον έλεγχο των κατασκευών. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση υπαλλήλων - πρόκειται να ενσωματωθούν στη νέα Υπηρεσία Δόμησης των Δήμων, που προβλέπει ο «Καλλικράτης».


Ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών προβλέπει ο μηχανικός να πηγαίνει στον δήμο - στην Υπηρεσία Δόμησης - και να καταθέτει δύο χαρτιά: το τοπογραφικό διάγραμμα και το διάγραμμα κάλυψης. Μέσα σε τρεις μέρες θα παίρνει την απάντηση αν μπορεί να χτίσει - με την έγκριση δόμησης. Αφού δοθεί η εν λόγω έγκριση - και όταν κατατεθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά - εγκρίνεται μέσα σε πέντε μέρες η άδεια δόμησης με ευθύνη του μηχανικού. Όπως επισημαίνουν από το ΥΠΕΚΑ, ο δήμος σε αυτό το στάδιο δεν έχει καμία ευθύνη. Η ευθύνη ανήκει στον μηχανικό και στον ιδιοκτήτη, ενώ η επίβλεψη γίνεται από την Περιφέρεια. Αν διαπιστωθεί παρανομία, τότε ο μηχανικός χάνει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.


ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση Σώματος Ελεγκτών Δόμησης. Το Σώμα δεν θα στελεχώνεται από δημοσίους υπαλλήλους. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, «ο ελεγκτής θα ορίζεται με ηλεκτρονική κλήρωση και θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ».


Οι έλεγχοι θα διενεργούνται τουλάχιστον σε ένα από τα στάδια οικοδομής, θεμελίωση - ολοκλήρωση φέροντος οργανισμού και περαίωση οικοδομής, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της. Μετά την αυτοψία θα εκδίδεται το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής, το οποίο θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση του οικοδομήματος με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι όλη η διαδικασία να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και να ισχύσει το νέο καθεστώς έκδοσης οικοδομικών αδειών από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σε Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων θα γίνονται οι καταγγελίες για τα αυθαίρετα


ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ. Οι καταγγελίες για αυθαίρετη δόμηση δεν θα γίνονται πλέον στις Πολεοδομίες αλλά στα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, όπου θα προΐσταται νομικός σύμβουλος του κράτους. Τα Συμβούλια θα λειτουργούν ανά Περιφερειακή Ενότητα. «Τριάντα χρόνια μετά τον Νόμο Τρίτση, ούτε η αυθαίρετη δόμηση καταπολεμήθηκε ούτε η οικιστική ασχήμια εξέλειψε. Και το χειρότερο, η ισοπολιτεία δεν υπήρξε», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης. «Αποτέλεσμα ένα όργανο είχε το σύνολο της ευθύνης χωρίς πουθενά να λογοδοτεί. Με το ν/σ αναλαμβάνει το κράτος την ευθύνη και οι μηχανικοί τη δική τους ευθύνη. Διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο». Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δημιουργία «Ταυτότητας Κτιρίων» με ηλεκτρονικό αρχείο και μητρώο με όλα τα στοιχεία του κτιρίου που θα συνδέεται με τους δήμους, το Κτηματολόγιο και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Επίσης, έπειτα από 30 χρόνια καταργούνται οι Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και συστήνονται τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής σε κάθε πρώην νομαρχία.

Ο ΝΕΟΣ ΓΟΚ. Στόχος τού υπουργείου Περιβάλλοντος είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 όλα τα νέα κτίρια να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσης με συστήματα παροχής ενέργειας που θα βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο νέος πράσινος ΓΟΚ που ετοιμάζεται από το ΥΠΕΚΑ, αφού με βάση τα όσα θα προβλέπονται δεν θα συμπεριλαμβάνονται στον συντελεστή δόμησης οι χώροι στα κτίρια που απαιτούνται για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό (με παροχή κινήτρων τα οποία ακόμη δεν έχουν εξειδικευτεί). Το τελικό κείμενο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Έλεγχος των χρήσεων γης στο Κέντρο.

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ της Αθήνας δίνεται ιδιαίτερο βάρος στο Κέντρο της πρωτεύουσας. Όπως λένε από το ΥΠΕΚΑ, το «κλειδί» για την αναμόρφωση του Κέντρου, εκτός από την προστασία του πολίτη, είναι να υπάρξει έλεγχος των χρήσεων γης.

«Η περιοχή του Κέντρου έχει τις αυστηρότερες χρήσεις γης σε όλο το Λεκανοπέδιο, όμως δεν υπάρχει έλεγχος με συνέπεια να έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη αποθήκη».

«Με αυτό το καθεστώς, τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα για την επιστροφή της κατοικίας στο Κέντρο ακυρώνονται στην πράξη», λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Εμείς μπορεί να λέμε ότι δεν επιτρέπονται οι αποθήκες, χρειάζονται όμως και έλεγχοι που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο Αθηναίων. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο εξετάζουμε το ενδεχόμενο μήπως κάνουμε εμείς τους ελέγχους».

Η ΔΟΜΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Ο έλεγχος της εκτός σχεδίου δόμησης είναι από τις βασικές προτεραιότητες του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος του μήνα. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζουν να επιβάλλονται ανταποδοτικά τέλη που θα λειτουργούν ως αντικίνητρα για την εκτός σχεδίου δόμηση. Επίσης εξετάζεται η καθιέρωση της αρχής του «υπερτιμήματος» για τις περιπτώσεις πολεοδομικών παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας, αλλά και έργων δημοσίου συμφέροντος.

Τέρμα τα σκουπίδια στους δρόμους.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του νέου ΓΟΚ θα απαγορεύεται οι ένοικοι των νέων κτιρίων να βγάζουν τα σκουπίδια τους στους δρόμους - όπως συμβαίνει σήμερα. Για τον λόγο αυτό, προβλέπεται να υπάρχει ειδικός χώρος μέσα στις νέες οικοδομές όπου θα μπαίνουν οι κάδοι απορριμμάτων. «Θα είναι υποχρεωτική η συλλογή και ο διαχωρισμός των σκουπιδιών στην περίφραξη ή το όριο του οικοπέδου», επισημαίνουν χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΚΑ.

Προκειμένου να μπει φραγμός στην τσιμεντοποίηση, δεν θα επιτρέπεται η πλήρης σφράγιση του φυσικού εδάφους από το υπόγειο. Πλέον, θα υπάρχει περιορισμός των σκληρών επιφανειών στους ακάλυπτους χώρους.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ. Στις επιδιώξεις του ΥΠΕΚΑ είναι να προχωρήσει και η απόσυρση κτιρίων με τη δημιουργία αντικινήτρων για το υφιστάμενο σύστημα της αντιπαροχής, ενώ σε πολλές κατηγορίες κτιρίων θα καθίσταται υποχρεωτική προσβασιμότητα των ΑμΕΑ.

«Ο νέος ΓΟΚ θα αποτελείται από δύο μέρη: τον Κανονισμό Χωροθέτησης - που θα ορίζει τη θέση του κτιρίου στον χώρο - και τον Κανονισμό Αρχιτεκτονικής και Δόμησης - που θα ορίζει τη δημιουργία τού ίδιου του κτιρίου», επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ. «Σκοπός της διάκρισης είναι να δηλώνει την ανάγκη για διαρκή προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, κυρίως στην πόλη».

Οι ημιυπαίθριοι

Στον νέο ΓΟΚ, οι ημιυπαίθριοι θα ενσωματώνονται στον συντελεστή δόμησης.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχονται ότι έκαναν λάθος που στον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων δεν ενσωμάτωσαν τους ημιυπαίθριους στον συντελεστή δόμησης. Επίσης θα μπορούν να χτίζονται υψηλότερα κτίρια με μικρότερη ωστόσο κάλυψη - σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί, για την εξυπηρέτηση της υπόγειας στάθμευσης στα μικρά οικόπεδα και τη δημιουργία βοηθητικών χώρων για την εγκατάσταση φιλοπεριβαλλοντικών τεχνολογιών. Προβλέπεται επίσης μικρή αύξηση του επιτρεπόμενου όγκου των οικοδομών και των αρχιτεκτονικών προεξοχών, καθώς και ενσωμάτωση κινήτρων για τη δημιουργία διαμπερών ανοιγμάτων και υπό όρους υποχώρηση κτιρίων από τον δρόμο. Ακόμη, προκείμενου να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι πρασίνου θα δοθούν κίνητρα για τη συνένωση οικοπέδων.

Πηγές:

1.      ΤΑ ΝΕΑ online   http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4635604

2.      ΕΘΝΟΣ.gr http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63149153

3.      Υ.Π.Ε.Κ.Α. http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1077&language=el-GR