Γ. Γαβριηλίδης | Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Πλ. Τημενιδών 1 Έδεσσα τηλ. 23810 28762 | κιν. 6945387 397

Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες

2011-10-07 - 18:43:32

Με ευρεία πλειοψηφία, θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και του ΛΑΟΣ, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο καθορίζεται ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει τη νομιμότητα, περιορίζει δραστικά την αυθαίρετη δόμηση, τιθασεύει την συνδιαλλαγή μέσω των Πολεοδομικών γραφείων και εξασφαλίζει την διαφάνεια του ελέγχου των κατασκευών.

Ο κ. Σηφουνάκης, αφού τόνισε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται σε έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, σημείωσε ότι επιτυγχάνονται αυτά καθώς με το σχέδιο νόμου απλουστεύονται οι διαδικασίες (γίνονται καθαρές, απλές και λιτές) καταργείται το πολεοδομικό γραφείο, έτσι όπως το γνωρίζουμε, μετακινείται στον μελετητή μηχανικό η αποκλειστική ευθύνη της σύνταξης των μελετών της σωστής εκτέλεσης του έργου. «Θα τελειώσει επιτέλους το Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι με το σχέδιο νόμου διαχωρίζεται πλήρως η έγκριση δόμησης από το ελεγκτικό έργο με τη δημιουργία του Σώματος των Ελεγκτών Δόμησης, καθιερώνονται αυστηρές ποινές για τους μηχανικούς που παρανομούν, καθώς και η ηλεκτρονική υποβολή των σχεδίων και των δικαιολογητικών, θεσπίζονται νέα γνωμοδοτικά όργανα αρχιτεκτονικής και πολεοδομικών θεμάτων, η έγκριση δόμησης και η άδεια καθορίζονται πλέον σε δύο στάδια.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε την επιτροπή ότι προσθέτει στο νομοσχέδιο και τη διάταξη για τη σύσταση Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, με την οποία το υπουργείο προσδοκά να αναβαθμίσει, εξειδικεύσει και εμβαθύνει την έρευνα και το έργο του στον τομέα της διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης των παραδοσιακών ανθρωπογενών στοιχείων, κατασκευών και συνόλων.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Φαρμάκη έκανε λόγο για πλήρη ανατροπή του σημερινού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών και του ελέγχου κατασκευών, και αυτό, όπως είπε, διότι εμποδίζεται η διαφθορά και η συναλλαγή αφενός και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης, και ελέγχου κατασκευών αφετέρου.

Ο Εισηγητής της ΝΔ Νίκος Λέγκας ανέφερε ότι γίνεται μια αλλαγή προς το θετικότερο, τόνισε ότι ο σημερινός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών είναι πεπαλαιωμένος, ότι κυριάρχησε με την ανοχή της Πολιτείας η αδιαφάνεια, αμφισβήτησε, όμως, ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, κυρίως σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών στους πολίτες σχετικά με τους χρόνους έκδοσης αδειών και κατέθεσε τις νομοτεχνικές προτάσεις του κόμματός του.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης δήλωσε ότι το καταψηφίζει διότι αφήνει στην αγορά την ρύθμιση των πολεοδομικών θεμάτων, η οποία και ευθύνεται για τη διαφθορά. Όπως είπε, ιδιωτικοποιείται ο έλεγχος της οικοδομικής δραστηριότητας, δεν προστατεύεται το περιβάλλον, περιορίζονται οι καταγγελίες με τη θεσμοθέτηση των παραβόλων και ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών ελέγχου.

Από τον ΛΑΟΣ ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτήρισε σημαντικές τις αλλαγές, δήλωσε ότι το κόμμα του θα το ψηφίσει επί της αρχής, επιφυλασσόμενος, όμως, για ορισμένα από τα άρθρα του ώστε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοθέτημα διότι - μεταξύ άλλων - ιδιωτικοποιείται ο έλεγχος της οικοδομικής δραστηριότητας, καταργείται ο δημόσιος σχεδιασμός για τα θαλάσσια πάρκα και βρίθει φωτογραφικών αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων προς όφελος λατομείων.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο καταργούνται οι Πολεοδομίες με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που έχουν, έτσι ώστε αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση της άδειας δόμησης θα είναι πλέον οι υπηρεσίες Δόμησης των δήμων, οι οποίες ασκούν τις αρμοδιότητες των πολεοδομικών γραφείων. Η σύνταξη των μελετών και η εκτέλεση του οικοδομικού έργου γίνεται με ευθύνη των μηχανικών.

Προβλέπονται μάλιστα κυρώσεις και πρόστιμα για τον μελετητή μηχανικό, σε περίπτωση που η μελέτη του δεν εκπονήθηκε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, ή για τον επιβλέποντα μηχανικό, στην περίπτωση που οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέσθηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν. Οι άδειες δόμησης θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης θεσπίζεται προθεσμία πέντε ημερών από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ θεσπίζεται η διαδικασία συμπλήρωσης ή διόρθωσης ελλείψεων ή λαθών που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο, εντός προθεσμίας δύο μηνών.

Πηγή: ypodomes.com

Δημόσια Διαβούλευση (ολοκληρώθηκε)

Φωτοτυπημένο Αντίγραφο από βουλή Ελλήνων

Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Για περισσότερο ψάξιμο (Forum): Michanikos.gr